De aanval met een zeldzaam zenuwgas op de Russische dubbelspion Sergei Kripal en zijn dochter Yulia in het Britse Salisbury, is zeer waarschijnlijk uitgevoerd door Rusland, zei de Britse premier Theresa May maandag. May kan slechts enkele maatregelen nemen tegen Rusland.
“Of de aanval was een directe actie van het Kremlin tegen ons land, of de Russische regering is haar controle kwijt over het potentieel catastrofaal beschadigende zenuwmiddel waardoor het in verkeerde handen is gekomen”, suggereerde May. Ze baseerde zich op onderzoek van topexperts van het Science and Technology Laboratory in Port Down. Dat had uitgewezen dat het gaat om een zeldzaam zenuwgas dat bij Skripal en zijn dochter is gevonden.
May wil dat Rusland voor dinsdagavond reageert op de bevindingen, gebeurt dat niet dan zal het Verenigd Koninkrijk overwegen de aanslag te bestempelen als “onrechtmatig gebruik van geweld”.
Tegelijkertijd is het onduidelijk hoe Londen moet reageren als Rusland de kaken op elkaar blijft houden. De Britse parlementariër John Woodcock twitterde dat hij er bij May op aangedrongen heeft een gezamenlijke reactie van NAVO-bondgenoten te overwegen.
De NAVO publiceerde maandag een verklaring waarin staat dat "het gebruik van welk zenuwgas dan ook verschrikkelijk is en totaal onacceptabel. Het VK is een hoog gewaardeerde bondgenoot en dit incident baart de NAVO grote zorgen".
Het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat NAVO betrokken raakt, zegt zowel Mark Simakovsky van de Amerikaanse denktank Atlantic Council, als Ben West, veiligheidsanalist van inlichtingenbedrijf Stratfor Threat Lens tegen Business Insider.
Beide experts zien eerder gebeuren dat het VK sancties oplegt aan Russische ambtenaren en een aantal Russische diplomaten het land uitzet, mogelijk ook de ambassadeur in Londen.
"Sancties zullen de Russiche regering pijn doen", zegt Simakovsky. "En diplomaten uitzetten zal de mogelijkheid voor het Kremlin om effectief te zijn op dat terrein, beperken." Volgens Simakovsky kan het VK samenwerken met de EU om de sancties aan te scherpen, informatie over de aanval te openbaren en de toegang tot het VK te beperken voor Russische functionarissen en Russen die het land willen bezoeken of er wonen.
"En om eerlijk te zijn", vervolgt de expert, "zou het VK serieus moeten overwegen niet mee te doen aan het WK Voetbal in Rusland dit jaar."
Volgens veiligheidsexpert West is het doel van inlichtingenwerk in beginsel om onder de radar te blijven. "Wanneer je een inlichtingenoperatie ziet... veel publiciteit krijgt en de actie makkelijk kan koppelen aan een dader, dan is dat een teken van zwakte. Dan heb je gefaald."
West: "Als landen hun beleid niet heimelijk kunnen uitvoeren, toont dat voor mij aan dat er dingen niet goed gaan."